Uncategorized

Yangın Algılama Sistemleri Nedir

Yangın Algılama Sistemleri Nedir

Yangın ikaz sistemleri olarak da bilinen yangın algılama sistemleri elektronik güvenlik sistemleri arasında yer alan en önemli koruma sistemleridir. Yangın algılama sistemleri hayati bir önem taşımaktadır. Sistemler yürürlükteki yangından korunma yönetmelikleri ve standartları gereği tasarlanıp kurulması zorunludur.

 

Yangın algılama sistemlerinde yapılacak olan herhangi bir hata hayati bir olaya sebep olabilir. Yangın algılama sistemleri her yerde aynı şekilde kullanılıyor olsa bile bazı ihtiyaçları karşılamak için farklı uygulamalar şeklinde yangın algılama sistemleri kurulabilmektedir. Yangın algılama sistemleri  yangını söndürmek amacıyla değil olası bir yangında haber vermek ve mekanın boşaltılması için ikaz vermek amacıyla kullanılan sistemlerdir. Yangın algılama sistemleri konvansiyonel yangın alarm sistemleri ve analog adresli alarm sistemleri olarak iki gruba ayrılmaktadır.

 

Yangın sırasında ışığın ve ısının oluşturduğu bir kimyasal reaksiyon olmaktadır. Duyu organları sebebi ile bilinen en iyi yangın algıyacılaı insanlardır. Yangının boyutuna ve türüne göre kullanılan yangın algılama sistemleri oluşan yangının etkisine bağlı olarak her zaman değişebilmektedir. Yangın alarm sistemlerinde kullanılan dedektörler yangınların etkisine bağlı olarak belirlenmekte ve montajı yapılmaktadır. Kullanılan bu dedektörler sayesinde yangın en başında algılanır ve tespit edilir. Yangın alarm sistemlerini kullanan kuruluşlar EN54, LPCB, UL ve AFNOR sertifikalarını görmek istemektedirler. Avrupa Birliği tarafınca EN54 adıyla bilinen bu yangın algılama sistemleri ülkemizde TS\EN54 olarak bilinmektedir.

 

Konvansiyonel Sistemleri: Belirlenmiş olan bölgelerde oluşan yangını tespit etmek amacı ile kullanılan bir sistemdir. Zon adıyla bilinen konvansiyonel yangın alarm sistemleri zon adı verilen sisteme bağlı olup oluşan yangını algılayarak uyarı verir. Konvansiyonel yangın alarm sistemleri hem uygun hemde kolay yapıya sahip sistemlerdir.

 

Analog Sistemleri: Yüksek yapılarda kullanılan analog yangın alarm sistemleri noksal algılama özelliğine sahiptir. Analog yangın alarm sistemlerinde kullanılan dedektörlerin her biri çevirim adı verilen bir hatta bağlı şekildedir.

 

Yangın Algılama Sistemlerinde Kullanılan Cihazlar

  • Basınç Dedektörleri,
  • Gaz Dedektörleri,
  • Alev Dedektörleri,
  • Isı Dedektörleri,
  • Duman Dedektörleri.

Related Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir